Basis oefeningen

Een aanvulling op de Seven Games in de start van je grondwerk avontuur!

Leer je ruimte bewaken

Hou het veilig, zorg dat je weet hoe je jouw ruimte kunt verdedigen. Maar wat is jouw ruimte dan eigenlijk? Iedereen heeft een soort ‘bubbel’ om zich heen. De één heeft een veel grotere bubbel dan de ander. Je voelt het, als iemand in jouw bubbel komt, dus eigenlijk – te dichtbij komt. Een paard hoort ook niet zomaar in jouw bubbel. Zorg dat je je ruimte afbakent, zodat hij bijvoorbeeld niet op je tenen kan gaan staan, of je zomaar een hoofdstoot kan geven. Manieren om je ruimte te verdedigen:

  • Jumping Jacks
  • Helikopteren met het uiteinde van je touw
  • Je eens lekker uitrekken, misschien wel een paar keer
  • Met je hakken naar je billen, alsof je op je plaats staat te sporten

Hoe je het doet maakt niet uit, het gaat erom dat je paard door heeft dat hij beter een beetje afstand kan nemen.

Stick to me

Leer je paard aan ‘jou te plakken’. Jij in zone 2 of 3 en fijn samen kunnen bewegen, overgangen maken voorwaarts en weer terug.

Wil jij voorwaarts en komt je paard niet mee, laat je touw dan alsof het je staart is achter je langs tegen zijn bips landen om hem als het ware mee te nemen.

Is je paard te vlug, maak dan flink veel overgangen achteruit en bewaak scherp je ruimte; denk aan die Jumping Jacks bijvoorbeeld.

 

Trot to back up

Maak er een spelletje van en speel met energie. Maak vlotte overgangen naar draf, maar maak ook vlotte overgangen terug naar het achterwaarts. Je begint je vraag steeds met een suggestie maar maak de energie wel snel zo groot dat je paard door heeft dat hij beter goed op kan letten!

 

Touch it

Nodig je paard uit nieuwsgierig te zijn en (nieuwe) dingen te ontdekken. Nieuwsgierigheid is het tegenovergestelde van angst voor nieuwe of onbekende dingen.  Stuur hem op het te ontdekken item af, en laat hem daarna. Misschien wil hij aanraken met zijn neus, misschien (uiteindelijk) ook met een voet. Als hij klaar is met onderzoeken en eventueel likken en kauwen neem je hem weer mee.

 

Delen: