#5 Circling Game

De Circling Game brengt afstand in je grondwerk, je communicatie gaat hier echt een stap verder. Deze game is aan een 12ft lijn eigenlijk nauwelijks uit te voeren, we adviseren je om op dit punt van je Horsemanship pad over te stappen naar een 22ft lijn. Sleutelwoord in deze game is ‘Responsibility’ oftewel ‘verantwoordelijkheid’.

Je paard leert met de Circling game zelfstandig een aantal ‘taken’ uit te voeren;

 • Blijf de kant op gaan die gevraagd is (maintain direction)
 • Blijf bewegen in de gang die gevraagd is (mantain gait)
 • Let op waar je loopt (look where you are going)

De Circling Game bestaat uit 3 onderdelen:

 1. De ‘Send’; oftewel het de cirkel opsturen van je paard.
 2. De ‘Allow’; oftewel het je paard de gelegenheid geven zijn ding te doen en zijn verantwoordelijk te leren/nemen.
 3. De ‘Bring Back’; oftewel het je paard weer naar je toe vragen.

SEND

De Send begint met een yoyo, je stuurt je paard dus eerst een stukje achteruit. Zodra jij stopt met vragen, staat je paard stil.

Het idee is dat hij dan met 2 oren en 2 ogen ‘vraagt’ wat de bedoeling is. Soms wacht je dus even, sommige paarden hebben even tijd nodig die eerste vraag te ‘verwerken’ en kunnen niet meteen door naar de volgende.

Je kiest welke kant je hem opstuurt, en wijst met de hand waarin je je leadrope vast hebt, die kant op. In het begin stel je de vraag eventueel met wat lichte druk op je lijn zodat hij kan ‘voelen’ wat de bedoeling is.

Het verloop van de fases die je hier gebruikt, zijn die van de Driving Game:

 1. Focus; kijk, en wijs met de hand waarmee je de leadrope vast houdt waar je paard heen moet (eventueel met wat ‘feel’ in de beginfase)
 2. Lift it; je tilt je drijvende hand met carrot stick op
 3. Swing it; je maakt je klaar om de string te laten landen op de plek waar je paard dan beter niet meer kan zijn….
 4. Touch it; je string land op de plek waar het paard weg zou moeten zijn ondertussen, of raakt hem, waarop hij als het goed is alsnog zal vertrekken 😉

ALLOW

Het is niet zoals longeren. Zodra je je paard de cirkel op hebt gestuurd, ga jij in het midden ‘in neutraal’. Je draait niet mee, je houdt zoveel mogelijk je voeten stil – en laat je paard zijn ding doen. Probeer niet constant te kijken, vertrouw op je paard en wacht rustig af wat er gebeurd. Zeker aan het begin zal je hem misschien een paar keer een zogenaamde “re-send” moeten geven, hem nog een keer op weg moeten helpen om te blijven bewegen op die cirkel. Probeer hiervan niet gefrustreerd of onzeker te raken, maar zie het spelletje en zie het als een kans om je send nogmaals te oefenen.

 

BRING BACK

Na een aantal rondes nodig je je paard uit om weer terug te komen. Je komt uit ‘neutraal’ en draait eerst een stukje mee; je vraagt hiermee eigenlijk de aandacht van je paard.

Dan vraag je een zogenaamde ‘disengage’, oftewel; het omstappen van de achterhand op afstand (denk aan “Hide your hiney”). Ook hier gebruik je je driving game fases:

 1. Focus; kijk naar de achterhand van je paard met de intentie die van je af te sturen, eventueel neem je in de beginfase weer wat “feel” op de leadrope, zodat ook te voelen is wat de bedoeling is.
 2. Lift it; je tilt je drijvende hand met carrot stick op
 3. Swing it; je maakt je klaar om de string te laten landen op de plek waar de achterhand dan beter niet meer kan zijn….
 4. Touch it; je string land op de plek waar de achterhand weg zou moeten zijn ondertussen, of raakt hem, waarop hij als het goed is alsnog om stapt 😉

Zodra je paard met zijn neus jouw kant op komt, draw je hem naar je toe; loop net iets langzamer dan je paard achteruit zodat jullie elkaar uiteindelijk treffen. Neem een lekkere lange pauze en zoek zijn favo kriebelplekjes om te laten weten hoe blij je bent met de inzet en jullie samenwerking.

START TIPS:

 • Kan ik mijn paard naar het einde van de 22ft Yoyo-en?
 • Kan ik hem (min of meer) aan het einde van de leadrope rechtsom en linksom ‘Senden’ in stap?
 • Kan ik hem dan via een disengage weer naar me toe halen?
 • Kan ik mijn paard 2 rondjes laten stappen voor hem weer binnen te halen? Tel het aantal ‘ingrepen’ dat je moet doen en kijk of dat er langzaam aan minder worden 😊
Delen: