De Driving Game is het wijken voor ritmische druk. We hebben het hier dus over energie, in plaats van over fysieke druk zoals bij de Porcupine Game. Bij de Driving game is je leadrope bedoeld als ‘safety net’, het is de bedoeling dat die voornamelijk los hangt, en dat je hem alleen gebruikt als het écht nodig is.
De fases van je vragen bij de driving game;
- Focus (dus een stuk intentie en energie)
- Lift it (je tilt je drijvende hand / leadrope / carrot stick op)
- Swing it (je maakt energie met die hand / leadrope / carrot stick)
- Touch it/tappen (die hand / leadrope / carrot stick land op de plek waar het paard weg zou moeten zijn ondertussen)
Nog een klein stukje herhaling uit het artikel lichaamstaal. Pat Parelli heeft het paard in 5 Zones verdeeld. Dat ziet er ongeveer zo uit als op het plaatje.
Word je bewust van de zogenaamde “drive line“, die zit zo ter hoogte van de schoft.
Alle druk die je voor de drive line uitoefent (dus in Zone 1 en Zone 2) leidt tot stoppen/achteruit/van je af bewegen.
Alle druk die je achter de drive line uitoefent (dus in Zone 3, 4 en 5) leidt tot voorwaarts of een beweging naar je toe.
Nog een paar mooie quotes van Pat kunnen niet ontbreken;
“Trust that they’ll respond but be ready to correct, one no more than the other.”
Wat eigenlijk inhoudt; stel je vraag duidelijk – ga er vanuit dat er een mooi antwoord aan komt – maar zorg dat je alles klaar hebt om te kunnen bijsturen. Als je begint met de Driving Game, zorg dan bijvoorbeeld dat je Zone 1 of Zone 2 begeleidt met wat Porcupine, om te voorkomen dat je je fases moet verhogen door onbegrip, en je onnodig ‘grof’ moet worden.
“Do less sooner instead of more later”
Geef je paard ruimte en tijd om zelf te puzzelen en micro manage niet te veel. Maar aan de andere kant; denkt je paard een andere kant op dan jij bedoeld (je zou bijna willen zeggen; geeft je paard het verkeerde antwoord, maar hé, hou het bij jezelf; was je vraag wel duidelijk genoeg?) stuur dan voorzichtig bij in de richting die jij bedoeld en laat hem niet te lang zwemmen. Hoe langer je wacht, hoe groter je ‘correctie’ moet worden, hoe minder harmonisch het allemaal voelt..
HIDE YOUR HINEY
Een leuk spelletje om te spelen waarbij je de achterhand van je paard wegdrijft, zodat zijn neus jouw kant opkomt. Let erop dat je voldoende afstand hebt en in de juiste positie staat; gebruik absoluut je stick om uit de buurt te blijven van waar je paard jou bijvoorbeeld met zijn achterbenen zou kunnen raken als hij uit zou slaan. Hide your hiney voorkomt dat je moet trekken aan het hoofd, je kunt je paard op die manier bijvoorbeeld ook fijn en licht uit het gras halen. Touwtje trekken is op deze manier zo verleden tijd!
DRIVE & DRAW IN BALANS
Leer het verschil tussen drive (het paard bij je vandaan drijven) en draw (je paard naar je toe vragen). Beide bewegingen zijn vooral ‘energie’ en niet zo zeer fysiek contact. Zorg dat drive & draw in balans zijn. Als je meer drijft zal je merken dat je paard onzeker kan worden, als je te veel drawt kan het zijn dat je paard juist duwerig en dominant word. Onzekere paarden zul je dus bijvoorbeeld vaker naar je toe moeten vragen, dominante paarden juist wat vaker van je af drijven. Als je je paard naar je toe wilt vragen, aai dan als het ware je paard naar je toe door je leadrope naar je toe te aaien.
START-TIPS:
- Kan ik de voorhand van mijn paard van me af laten bewegen?
- Kan ik de achterhand van mijn paard om laten stappen?
- Kan ik mijn paard voorwaarts laten gaan vanuit zone 2 of 3?
- Kan ik hem dan naar een bepaald punt/obstakel laten bewegen?
- Kan ik mijn paard achterwaarts / mijn ruimte uit laten bewegen?
- Kan ik hem dan weer terug naar me toe laten komen door het touw naar me toe te ‘aaien’?