Foundation before specialisation

Een ‘Parelli – wijsheid’ om mee te beginnen; het principe van Foundation before Specialisation.

Eén van de grootste misvattingen die leeft, is dat als je Parelli of een andere vorm van Natural Horsemanship ‘doet’, dat dat dan ‘is’ wat je doet met je paard. Voor sommige mensen ís dat misschien ook zo, maar het is niet het idee achter wat wij aan het doen zijn, en ook niet wat Pat Parelli bedoelt met zijn programma. Parelli (en in het verlengde dus Natural Horsemanship) is een BASIS. Een basis waarmee je leert communiceren, je paard leert lezen, begrijpen, een basis die als je hem goed legt deuren opent naar.. tsja.. naar waar je maar naar toe zou willen!

 

Endurance, de springsport, dressuur, voltige, mennen, wat voor niveau of richting (specialisation) je doel ook mag zijn. Een basis (foundation) zoals Parelli, maakt van ieder paard een fijnere partner.

Een paard dat (bijna) nergens bang voor is, dat áls hij iets spannends tegenkomt in zijn leven, weet hoe hij daarmee om kan gaan en dat weet wat hij aan je heeft en dús vol vertrouwen er toch voor gaat..  

 

Wijken voor druk is zo’n beetje dé sleutel voor al het andere. Een zachte mond, een fijne verbinding, minimale beenhulpen, effectief zweephulpen kunnen geven vanaf de wagen of de grond; wie wil dat nou niet geregeld hebben? Dit komt allemaal terug in de bekende ‘Seven Games‘ van Pat Parelli.

Met de eerste 3  games heb je je ABC. De volgende 4 games, de patterns en alles wat dan volgt in het Parelli programma, geeft je wat je verder nodig hebt. Puzzelstukjes, pijlen voor in je rugzak, net hoe je ze noemen wilt. Alles om van je paard de perfecte partner te maken, hoewel dat in principe in jouw handen ligt; ben jij de perfecte partner voor je paard?

Durf jij in de spiegel te kijken?

Sta je er voor open in te zien dat de meeste ‘moeilijkheden’ niet liggen aan (het karakter van) je paard; maar aan de gaten in jullie gezamenlijke basis? 

De eerste van de ‘Seven Keys to Succes‘ is niet voor niets Attitude! 

 

Delen: