#1 Friendly Game

De Friendly Game gaat dus om het bouwen van (zelf)vertrouwen. Je kunt hierin breed denken;

  • Vertrouwen in jou als leider
  • Vertrouwen in jouw spullen (leadrope, stick, een zadel, etc)
  • Vertrouwen in nieuwe of onbekende dingen (bal, paraplu, etc)

Wat kleine stukjes theorie die je nèt een stapje verder zouden kunnen brengen..

SET IT UP FOR SUCCES

Wat super belangrijk is, is de manier waarop je nieuwe dingen introduceert.  Kleine stapjes, logische opbouw, zodat je paard rustig kan wennen en vertrouwen kan bouwen, zonder zich overvallen of zelfs aangevallen/bedreigd te voelen.

APPROACH AND RETREAT

Approach betekent benaderen, retreat betekent terugtrekken. Hoe spannender je paard iets vindt, hoe vaker je weer even afstand neemt. Als hij uit zijn comfort zone gekomen is om te kijken en onderzoeken, vraag hem dan niet nog nèt iets meer, maar neem hem mee naar een plek waar hij weer kan ontspannen en verwerken. Juist dat afstand nemen bouwt vertrouwen. Laat het paard iets nieuws bijvoorbeeld eerst eens achtervolgen. Stuiter een bal bijvoorbeeld eerst van hem vandaan. Laat hem daarna zelf benaderen, rustig snuffelen, dan misschien een voetje ertegen. Pas als dat allemaal prima is, kun je hem ermee benaderen. Doe dat niet meteen vanuit Zone 5 (achter hem) maar begin in Zone I, op een plek waar hij het goed kan zien.

RITME

Als je iets introduceert, probeer dan altijd met ritme te werken. Weer het voorbeeld van de bal; stuiter in eerste instantie van het paard af en met een vast ritme, steeds even hard en even snel. Uiteindelijk kun je daar uiteraard juist mee variëren. Door ritme te gebruiken is het makkelijker te wennen en ontspanning te vinden.

TIMING – RELEASE

Nog een sleutel tot succes; je timing en dan met name het moment dat je een release geeft. Als het te introduceren item spannend is, is een release het wegnemen van de prikkel. Weer die bal; stuiter van het paard af, in een rustig en vast ritme en hou je paard in de gaten. Zie je ook maar een klein beetje vooruitgang, en dat is dan eigenlijk vooral *ontspanning* (hoofd laag, kauwen, stapje naar voren, stoppen met weg bewegen etc) stop dan. Geef het paard de tijd dit te laten bezinken. Wacht op zijn minst tot hij gezucht, gekauwd of zijn lippen gelikt heeft. Zo leer je het paard dat hij wanneer hij ontspant, er nog meer ontspanning volgt.

Pat heeft daarvoor het mantra ; Rhythm, Relaxation, Retreat.

(je gebruikt ritme, zoekt naar een teken van ontspanning en trekt dan terug)

START-TIPS

Een lijstje van voorbeelden van Friendly Games om mee te beginnen:

  • Kan ik mijn paard overal aanraken met de carrot stick?
  • Kan ik mijn paard overal aanraken met mijn handen, denk aan oren, benen masseren etc.
  • Kan ik mijn leadrope over de rug van mijn paard ‘gooien’ en er weer afhalen?
  • Kan ik de favoriete kriebelplekjes van mijn paard vinden?

Delen: