Inspiratiedoos

Een leuk idee; de inspiratiedoos!

(let op; voor de mensen die nog niet zo bekend zijn in Parelli land is dit wellicht abracadabra – de basis van mijn voorbeelden zijn de assesmentlijsten van Parelli waarmee je je vooruitgang kunt meten in de levels per savvy)

Voor wie het lastig vindt te bedenken wat hij kan gaan doen.. Je kan uiteraard eindeloos variëren, ik geef hier 2 voorbeelden.

  • Kies een doosje waar diverse kaartjes in passen en gebruik eventueel grotere kaartjes om groepen te kunnen maken/scheiden.
  • Zorg voor kaartjes in 3 of meer kleuren (als je optie 2 volgt meer nodig, dan afhankelijk van welke savvy’s je wel of niet wilt invoegen)
  • De kleuren staan voor verschillende categorieën, je houdt de categorieën gescheiden in de doos.

OPTIE 1 (voor wie gemiddeld genomen niet veel tijd heeft, of slechts een ‘richting zoekt’ en dan zelf verder varieert, of  juist voor wie creativiteit heeft beyond the assesment lists)

  1. Categorie ‘Wat’
  2. Categorie ‘Waarmee’
  3. Categorie; ‘Handicap’

De kaartjes voor ‘Wat’; schrijf op ieder kaartje de opties waar je mee wilt werken. Je kunt bijvoorbeeld voor iedere Game een kaartje maken, voor ieder Pattern een kaartje etc.

De kaartjes voor ‘Waarmee’; schrijf op ieder kaartje een ‘ding’ waarmee je het eerst getrokken kaartje wilt uitvoeren. Kaartje voor bal, kaartje voor trailer, kaartje voor zeil, kaartje voor vlag, kaartje voor pionnen, etc.. alle opties die je hebt. Kijk goed om je heen.. 😉

De categorie ‘Handicap’ kun je ook laten gaan of door iets anders vervangen, maar je kunt jezelf een handicap geven, mogelijk afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Bijvoorbeeld ‘Zittend op een stoel’, of ‘met plastic zak ipv string aan je stick’, of ‘met neckrope ipv halster’ etc. Wees creatief.

Je trekt uit alle categorieën een kaartje en je kunt aan de slag! Heb je veel tijd hebt kun je bijv. 2 setjes trekken.

OPTIE 2 (voor wie lekker veel houvast wil en de takenlijsten graag rond wil krijgen, en voor wie wat meer tijd heeft)

 

 

1. Categorie Online – taken van de assesment list

2. Categorie Liberty – taken van de assesment list

3. Categorie Freestyle – taken van de assesment list

4. Categorie Finesse – taken van de assesment list

5. Patterns

6. Can you – kleine uitdagingen

 

 

Binnen de kaartjes heb ik het verloop van L1 naar L4 geschetst. Je kunt dan als het ware kijken hoe ver je kunt komen op het kaartje. Ik heb de assesment lijsten gebruikt als uitgangspunt en dan per obstakel geprobeerd te combineren. Een paar voorbeelden ter inspiratie:

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, trek je 1, 2 of 3 kaartjes om mee aan de slag te gaan.

 

(Pat Parelli schreef daarover ook, hij geeft de volgende richtlijn voor ‘Savvy Sessions’;

  • Heb je een minuut of 5; kriebel de lekkerste kriebelplekjes, doe wat stretchoefeningen, ‘hang out’..
  • Heb je een minuut of 20; speel de seven games met een obstakel, neem iets van de assesment lijst dat je kent en probeer het te verbeteren of ga ‘on grazing tour’.
  • Heb je een uurtje; ga met 1 of 2 patterns aan de slag en introduceer iets nieuws.
  • Heb je meer dan 2 uur; ga met 2 of 3 patterns aan de slag, introduceer iets nieuws, neem graaspauzes of organiseer een playdate met vrienden.)
Delen: