Paarden Psychologie

Een stukje algemene informatie om paarden in het algemeen beter te begrijpen.

Paarden zijn kuddedieren. 

Ze voelen zich veilig in een kudde en hebben behoefte aan een duidelijke leider. Alleen is een paard vaak een stuk meer onzeker. Als het spannend wordt of er gevaar dreigt, zoekt een paard het liefst de veiligheid van de kudde op. Als jij je paard uit zijn veilige kudde haalt, is het dus goed om te zorgen dat jij het soort leider voor je paard bent die hij nodig heeft.

Een paard is een vluchtdier.

Vluchten is een primaire manier om zichzelf in leven te houden. Een paard dat gevaar voelt, heeft het idee dat hij moet rennen voor zijn leven. Realiseer je dat het om doodsangst gaat, als een paard ‘op hol’ gaat. Onderschat zijn oergevoelens en instincten niet, neem ze serieus. Het kan zeer gevaarlijk worden als een paard in de vluchtstand gaat, hij is dan namelijk niet meer in staat om na te denken.

Paarden gaan van nature tegen druk in.

Opposition reflex heet dat in de Parelli wereld. Paarden zijn vanuit het wild gewend níet te doen wat roofdieren van ze willen, om in leven te blijven. Begrijpt je paard jouw vraag niet of voelt hij zich onzeker of angstig, dan is de kans groot dat zijn initiële reactie is om tegen druk in te gaan, het  is een reflex.

Paarden zijn van nature sceptisch en claustrofobisch.

Kleine ruimtes, smalle doorgangen.. paarden ontwijken die van nature het liefst. Nieuwe dingen, ze rennen er het liefst voor weg en draaien pas om om te kijken als de afstand groot (veilig!) genoeg is.

De Seven Games zijn zo ingericht en doordacht dat je door die Games te doorlopen, bovenstaande uitdagende kanten aan paarden kunt omvormen.

We kunnen paarden een andere manier van reageren aanleren, nieuwe reflexen aanleren, zich bewuster laten worden van de keuzes die ze hebben. Op de juiste manier wijken voor druk in plaats van ertegen in gaan – nieuwsgierigheid uitlokken en belonen – om enkele voorbeelden te noemen.

Wil je nog een stap verder de theorie induiken en je paard nóg beter leren begrijpen, lees dan eens verder over Horsenality’s. Dit is een model wat Pat Parelli heeft ontwikkeld op het gebied van paarden persoonlijkheden. Je leert dan zien wat voor soort paard jouw paard is, en welke dingen je dan beter wel en niet kunt doen.

Delen: