De Porcupine Game gaat om het wijken voor fysieke druk en het volgen van een gevoel, of zoals Pat zegt: ‘Follow a Feel’.
Iedere vraag stel je in 4 fases, voor de Porcupine zijn dat:
- Haar
- Huid
- Spier
- Bot
Een klein stukje herhaling voor wie het artikel lichaamstaal ook gelezen heeft;
“Be as gentle as possible, but as firm as neccesary.”
Kort gezegd; wees zo licht als je kunt (fase 1) maar zo duidelijk en effectief als nodig (fase 4) om een reactie te krijgen. Je begint iedere vraag dus zo licht als een vlieg die op de haren neerstrijkt, maar gebeurd er niets bouw je de druk op tot zo’n niveau dat er écht iets gebeurd.
Pat voegt daar nog aan toe; “When you’re firm, don’t get mean or mad; when you’re gentle, don’t act like a sissy”. Moet je een fase 4 gebruiken, probeer dat dan zonder emoties te doen. Het kan heel goed zijn om dit te oefenen; pak je carrotstick en mik op een bepaald punt op de grond. Probeer dat punt eens een paar keer goed hard te raken (harder dan je je paard ooit zou willen raken) en voel eens wat er gebeurd. Grote kans dat er (heftige) emoties opborrelen. Het is de kunst díe de baas te blijven in het gebruiken van méér druk/ een fase 4. Lach, terwijl je die fase 4 geeft!
“Pressure motivates, but it is the release that teaches.”
Door druk te geven (en op te bouwen) op de plek of in de richting waar we willen dat er wat gebeurd, zorgen we dat het paard gaat zoeken naar het juiste antwoord. Door op het juiste moment een release te geven kan het paard voelen wat de bedoeling is. Goed getimede releases kunnen ervoor zorgen dat je paard nieuwe dingen supersnel oppakt. Geeft je paard niet het gewenste antwoord, irriteer je dan niet maar probeer te denken ‘Hmm, how interesting!’. Wat mist er? Wat begrijpt hij niet? Hoe kan ik mijn vraag duidelijker stellen?
RUB TO A STOP
We willen voorkomen dat het paard een soort bal wordt, dat hij bij iédere aanraking begint te bewegen of te wijken voor druk en je hem niet meer goed kunt stoppen. Het is dus goed om je paard voor iedere vraag die je met fysiek contact gaat stellen, eerst aan te raken, gewoon om contact te maken. Kan hij zich meteen bewust worden van dat stukje lijf (hoeveel wat meer angstige paarden ‘vergeten’ wel eens dat ze een achterkant hebben…?) en met zijn aandacht bij jou komen. Probeer in je lijf uit te stralen dat je op dat moment alleen maar ‘Friendly’ bent en nog niets van hem vraagt. Neem een actievere lichaamshouding aan waar energie uitstraalt zodra je je vraag begint, en straal weer rust uit als de vraag juist beantwoord is en je een release geeft, en aai daarbij je paard naar ‘het stoppen’. Hij zal snel oppikken dat aaien de release is.
START-TIPS
Een lijstje van voorbeelden van Porcupine Games om mee te beginnen:
- Kan ik de voorhand van mijn paard omzetten beide kanten op?
- Kan ik de achterhand van mijn paard omzetten beide kanten op?
- Kan ik alle vier de voeten van mijn paard optillen?
- Kan ik mijn paard achterwaarts laten gaan via druk op zijn neus?
- Kan ik het hoofd van mijn paard naar beneden vragen via het halster?
Onderstaande filmpjes met wat voorbeelden van bovenstaande theorie 🙂
Als aanvulling nog een paar meer gevorderde Porcupine Games; zo zie je hoe je je beenhulpen ook verfijnder kunt gebruiken als je jij en je paard meer en meer op elkaar ingespeeld raken door te spelen en voor te bereiden op de grond.