Savvy

Savvy, wat is of betekent dat eigenlijk?

Als je het in Google translate gooit, krijg je ‘gezond verstand’, horse sense, snugger.

Pat zegt erover: Savvy is knowing where to be, when to be, why to be and what to do when you get there.

Ik vertaal het als; op een relaxte, doortastende, respectvolle manier, veilig en handig met paarden en de situatie (en andere mensen, haha) om kunnen gaan.

Dit bericht gaat specifiek over het Savvy halsteren en vastbinden van je paard. En nog een handig knoopje voor het netjes opbergen van je spullen. Grondwerk begint niet in de bak – of waar je dan ook aan het spelen gaat. Het begint zodra je in de buurt van je paard bent aangekomen.

Hoe benader jij je paard?

Pak je het halster, doe je dat om, en ga je aan de slag met het plan dat je thuis of onderweg had bedacht?

Kreeg je tijdens het halsteren bijna een kopstoot?

Werd je tijdens het halsteren bijna meegesleurd?

Of kijk je hem eerst eens aan, bied je je hand aan, en wacht je even af in wat voor ‘frame of mind’ je paard is? Bekijk je of hij het contact opzoekt of het misschien eigenlijk juist uit de weg wil?

Door bewust stil te staan bij je benadering, kun je een heleboel dingen positief beïnvloeden. Als je paard zich gezien of gehoord voelt bij bijvoorbeeld stress of twijfel, scoor je meteen punten. Tegelijkertijd kun je bij de dominantere types meteen duidelijk doch liefdevol grenzen aangeven en uitleggen dat het wel de bedoeling is dat iedereen zich respectvol opstelt m.b.t. persoonlijke ruimte bijvoorbeeld.

De toon is dan meteen op een fijne manier gezet, vanaf seconde 1 meteen een stukje communicatie, en dát is wat we graag willen. Samenwerken. Daarvoor is communicatie nodig, wederzijds respect en vertrouwen.

Ondersteunend beeldmateriaal!

Als eerste; de juiste knoop om je halster mee vast te knopen!

Expres een ietwat onrustige setting gekozen met verse wilgentakken; dan zie je iets van de ‘correcties’ de je wellicht uit moet voeren.

Zo zet je je paard op een veilige manier vast (er zijn vele varianten, en mocht je een paard hebben die zelf de knoop lostrekt, kun je een zogenaamde halo toevoegen aan het einde)

En voor wie het echt ‘af wil maken’; hoe hang je netjes je halster weg?

Delen: