#6 Sideways Game

De Sideways Game gaat om het lateraal kunnen bewegen van je paard. Laterale (zijwaartse) bewegingen helpen je paard fysiek goed gecoördineerd en soepel te blijven. Ook kunnen zijwaartse (en achterwaartse) bewegingen een kalmerend effect hebben, omdat daarbij de linkerhersenhelft wordt aangesproken, het paard moet erbij ‘nadenken’.

Meestal gebruik je de Driving game, maar je kunt ook de Porcupine Game – of een combinatie van die 2 –  gebruiken om tot zijwaarts te komen.

Gebruikelijk is om te beginnen langs een hek, met een beetje momentum vanuit een yoyo met send zoals in de Circling Game. Vanuit beweging dus, niet vanuit stilstand. Jouw positie is in Zone 3; richt je energie ook naar het midden van het paard, net achter de drive line. Beloon in het begin de allerkleinste stukjes inzet! Hoe vaker je het gedaan hebt, hoe preciezer je kunt vragen. Blijft de achterhand achter, stuur je je energie daar naartoe. Blijft de voorhand achter, stuur je die bij.

Is het ‘zijwaartse kwartje’ gevallen bij je paard, kun je het hek weglaten en gaan variëren. Als je paard dan teveel voorwaarts denkt in plaats van zijwaarts, kun je je Yoyo-wiebel gebruiken ter begrenzing.

   

START TIPS

  • Kan ik mijn paard zijwaarts laten gaan langs een hek?
  • Kan ik mijn paard zijwaarts laten gaan langs een balk? (niet als hierboven, maar haaks op de balk)
  • Kan ik mijn paard zijwaarts laten gaan óver een balk, dus de balk onder zijn buik? (niet als hierboven, maar haaks op de balk)
  • Kan ik zijwaarts laten gaan vanuit Zone 1? (Jij staat dus voor je paard, in plaats van naast hem, je beweegt zelf ook zijwaarts, zoals hierboven)
Delen: