#7 Squeeze Game

De Squeeze Game is de laatste van de Seven Games. Dat is niet voor niets; je hebt al wat communicatie, wederzijds respect maar vooral wederzijds vertrouwen nodig, om de claustrofobische aard van je paard te gaan ontwikkelen en bijsturen. Het gaat om angst voor kleine ruimtes en doorgangen. Het gaat om onderdoor, overheen, tussendoor. Dus ook springen is een squeeze, en denk eens aan trailerladen als ultieme squeeze!

COMFORT ZONE

Ieder paard – en ieder mens! – heeft een zogenaamde comfort zone. Daar waar je je prettig voelt, bekend terrein. Je kunt het in kleurtjes zien, je comfort zone is je groene zone. Daarbuiten word het oranje; oncomfortabel, maar dáár ligt de ‘learning zone’. Daar waar je je kunt ontwikkelen, waar je kunt groeien., waar je je comfort zone op kunt rekken. Op een gegeven moment wordt het rood. Daar waar de paniek toeslaat, waar je je je onveilig voelt. Zó ver je comfort zone uit is niet zo’n goed idee, voor je paard dus ook niet! Probeer constant te schakelen tussen groen en oranje. Door steeds even in oranje te zijn, verleg je grenzen, maak je de groene zone steeds iets groter.

De onderdelen van de Squeeze Game zijn min of meer gelijk aan die van de Circling Game, maar dan op een rechte lijn in plaats van op een cirkel.

SEND

Gebruikelijk is om te beginnen met hulp van een hek. Je zorgt dat er bijvoorbeeld 3 meter ruimte is tussen jou en het hek. Je begint met een Yoyo voor wat afstand tussen jou en je paard, en tussen je paard en de doorgang. Je send hem richting de doorgang.

ALLOW

Daarna doe je weer even niets, en laat je je paard zijn gang gaan. Als de doorgang voor hem te nauw voelt en hij zenuwachtig wordt of blokkeert, doe je een stap achteruit en send je hem nog een keer. Zet nooit extra druk na je send, maar begin opnieuw en zoek naar een afstand waarbij hij zich veilig genoeg voelt om te passeren. Als hij gaat en in het midden met samengeknepen billen wegspurt, weet je dat de doorgang eigenlijk nog nèt te nauw was. Je probeert de comfort zone van je paard rústig op te rekken.

BRING BACK

Als je paard door de doorgang heen is, vraag je een disengage, maar hier noemen we het ‘turn face and wait’. Oftewel, als de achterhand omstapt en het hoofd weer richting de doorgang/hindernis is, laat je je paard daar even staan. Het oprekken van de comfort zone en het bouwen van vertrouwen heeft ook tijd om te verwerken nodig. Wacht tot je paard tekenen van verwerking of ontspanning laat zien, zoals kauwen, gapen, lippen likken etc. Vraag hem dan met een draw naar je toe en neem weer een moment van positiviteit en rust. Groeien en leren moet vooral leuk en ontspannen verlopen! De reden dat je altijd om een disengage vraagt na een squeeze is om te voorkomen dat je te ver uit de comfort zone van je paard gaat. Als hij met veel te veel spanning hard door de doorgangen rent en vervolgens niet meer kan stoppen, ga je aan je doel voorbij.

START TIPS

  • Kan ik mijn paard door een doorgang van 2m sturen?
  • Kan ik mijn paard een hindernis laten springen van plm 50cm? (voor een kleine pony bijstellen naar beneden)
  • Kan ik mijn paard naast een trailer laten staan of over de klep laten lopen? (dus nog niet de trailer in!)
Delen: