The Seven Games

The Seven Games van Pat Parelli zijn wat ons betreft de beste stap naar communicatie met je paard. Je leert de ‘spelletjes’ 1 voor 1 en op deze volgorde. Als je ze eenmaal allemaal in de basis kent en kunt uitvoeren, kun je de volgorde loslaten en gaan variëren, het moeten niet ‘de zeven taken’ worden! Je begint de Seven Games in stap en aan een korte lijn (12ft). Hoe handiger jullie worden, hoe sneller je kunt gaan, hoe groter je de afstand kunt maken en hoe moeilijker je de variaties kunt gaan maken.

Pat noemt de eerste 3 games de ‘Principle Games’.

De eerste 3 games zijn je ABC, je alles eigenlijk. Ieder ‘probleem’ dat je later tegenkomt leidt terug naar 1 (of een combinatie) van die 3 games.

Game #1 is de Friendly Game en heeft als sleutelwoord Confidence.

Het gaat om (zelf)vertrouwen. Om vertrouwen in jou als leider, om vertrouwen in de spullen die je gebruikt en dingen die je op het erf of onderweg tegen kunt komen.

Game #2 is de Porcupine Game en heeft als sleutelwoord Feel.

Deze game gaat om wijken voor fysieke druk. Het is het stukje ‘Follow a Feel’. Paarden hebben van nature heel veel ‘opposition reflex’, gaan van nature snel tegen druk in. Het is goed je paard te leren juist mee te denken en mee te bewegen in plaats van er tegenin te gaan. Denk bijvoorbeeld alleen al aan teugel- en beenhulpen, en het fijn kunnen leiden van je paard.

Game #3 is de Driving Game en heeft als sleutelwoord Suggestion.

Het gaat in deze game om het wijken voor ritmische druk; je ultieme doel is hier je paard te kunnen laten bewegen op intentie/focus/energie, dus zonder hem aan te raken.

De volgende 4 games noemt Pat de ‘Purpose Games’.

Als je de eerste 3 games goed beheerst kun je met deze volgende games écht aan de slag, de spelletjes met een doel.

Game #4 is de Yoyo Game

Deze game gaat om het maken van overgangen, en om het voor- en achterwaarts gaan, even makkelijk te maken.

Game #5 is de Circling Game

Het gaat hier om een stukje verantwoordelijkheid voor je paard. Gang en richting kunnen aanhouden en kijken waar hij loopt. Ook leer je je paard van een afstand weer naar je terug te komen.

Game #6 is de Sideways Game

Hier gaat het om zijwaarts kunnen gaan. Je paard wordt hiervan behendiger en atletischer.

Game #7 is de Squeeze Game

Met deze game leer je je paard zijn angst voor nauwe doorgangen en kleine ruimtes overwinnen, veel paarden hebben deze angst van nature. Trailerladen en het springen van hindernissen zijn ook squeeze games.

Delen: