The Seven Keys To Succes

Om succesvol met paarden om te kunnen gaan, heeft Pat Parelli de belangrijkste ‘ingrediënten’ op een rijtje gezet;

(1) ATTITUDE of in het Nederlands; je houding.

Met stip en niet voor niets op 1; de manier waarop je in het leven staat! De manier waarop je tegen dingen en mensen/dieren aankijkt en ermee omgaat. De manier waarop je je voelt en hoe je die gevoelens uit. Daar valt of staat je ‘succes’ mee.

Zie je problemen of zie je uitdagingen?  Zie je kansen, leerprocessen? Mogelijkheden tot groei, tot persoonlijke ontwikkeling? Of zie je tegenslag, moeilijkheden, frustratie en voelt alles als een (te) hoge drempel?

Het zit hem allemaal in de juiste mindset. Als je paard anders reageert dan je had verwacht of gehoopt, denk je dan ‘waarom doet hij zo vervelend’, of kun je dan denken ‘wat deed ik waardoor mijn paard op deze manier reageerde?’

(2) KNOWLEDGE of in het Nederlands; kennis.

Er zijn maar weinig mensen die van nature zoveel gevoel hebben als bijvoorbeeld Pat Parelli. Met een goede portie basiskennis is het een stuk makkelijker te begrijpen waarom je dingen op een bepaalde manier ‘moet doen’, en waarom je paard zich gedraagt en reageert zoals hij doet.

(3) TOOLS of in het Nederlands; spullen.

Om de vergaarde kennis te gebruiken en je paard veilig te kunnen hanteren, heb je de juiste spullen nodig. Denk aan een halster, leadropes, een goed passend zadel, etc. Zonder de juiste spullen is het moeilijk om succesvol vooruit te komen. Investeer dus in de juiste spullen.

(4) TECHNIQUES of in het Nederlands; techniek.

Met alleen de juiste spulletjes en een rugzak kennis ben je er nog niet. De manier waarop je aan de slag gaat valt of staat met de juist techniek. Gevoel krijgen met het materiaal dat je gebruikt, weten hóe je het veillig kunt gebruiken, dat is essentieel. Dat kun je doen door een aantal simulaties op voorwerpen of bijvoorbeeld een gezinslid, in plaats van direct op je paard. Daarnaast zijn er een aantal houdingen die je moet kennen en een paar knopen die je hoort te kunnen gebruiken.

 

(5) TIME of in het Nederlands; tijd.

Hoe meer tijd je hebt / investeert, hoe sneller je vooruitgang boekt.  De één heeft uren, de ander moet het van een paar keer een half uurtje hebben. Alles is prima, roei met de riemen die je hebt. Wees vooral realistisch over de tijd die je beschikbaar hebt, en stel haalbare doelen en tussenstapjes.

(6) IMAGINATION of in het Nederlands; verbeelding.

Durf groot te dromen, durf doelen te stellen die onhaalbaar lijken, durf ervoor te gaan. The sky is the limit! Zie het voor je, probeer je voor te stellen hoe het voelt. Geloof in jezelf, geloof in je paard, geloof in het proces en laat de creativiteit en inspiratie stromen. Heb je daar zelf van nature niet zo veel van? Zoek het dan! Er is online heel veel te vinden, bezoek een Equiday, etcetera.

(7) SUPPORT of in het Nederlands; hulp.

Zorg dat je met al je vragen en problemen ergens terecht kunt. Neem les, zoek mensen in je buurt die ook Natural Horsemanship doen of willen doen en spreek met elkaar af. Organiseer of bezoek bijvoorbeeld een playday.

Delen: