Welke spullen heb je nodig om veilig grondwerk te kunnen doen?
- Een goed passend touwhalster
- Om te beginnen een 12ft leadrope, later ook een 22ft voor meer afstand
- Een carrotstick & string
Met een touwhalster kun je duidelijk en heel zacht communiceren, terwijl je er indien nodig ook heel effectief mee kunt zijn. Het verschil tussen ‘niets vragen’ en ‘iets vragen’ is erg duidelijk door de knoop onderaan de kin. Hangt die knoop los voelt het paard niets, en je kunt rechts/links/achteruit duidelijk laten voelen door de knoop de juiste kant op te laten bewegen met je lijn (of teugels).
Een leadrope is naast langer dan een halstertouw, ook zwaarder, er zit meer ‘gevoel’ in het touw. Hij is aan het uiteinde verzwaart met een leertje.
De stick met daaraan een string (dun touwtje) dient als verlengde van je arm.
Goede voorbereiding is het halve werk; oefenen!
Zorg dat je alvast gevoel met je spullen hebt voordat je ze op je paard gaat gebruiken. Een aantal simulaties en dingen die je kunt doen om handig te worden met je spullen:
- Sla een paar keer hard met stick en string op de grond, oefen om dat met een grote glimlach te doen. Het is niet om te straffen of zeer mee te doen, maar om energie mee te maken.
- Probeer een target te raken met het uiteinde van je string.
- Oefen om je string & leadrope langzaam en zacht om het been van je huisgenoot of een paal te ‘slaan’ en weer los te laten komen, het mag je paard straks geen zeer doen!
- Sla jezelf eens op je arm/been/in je nek met je stick. Voel hoe hard dat kan zonder dat het zeer doet als je hem op de juiste manier laat ‘veren’, dát is hoe je hem op je paard ook wilt gebruiken om energie te maken / een vraag te verduidelijken.
Zorg dat je de juiste knopen kent!
Een aantal knopen die goed zijn om je eigen te maken; (klik hier voor beeldmateriaal)
- Knoop je touwhalster op zo’n manier dat de knoop er altijd nog uitkomt, ongeacht hoeveel druk er op het halster heeft gestaan. Het touwtje achter de oren komt van achter naar voor door de lus, en gaat dan achter- en onderlangs van rechts naar links – er weer doorheen.
- Als je je halster en leadrope opbergt, gebruik dan een andere knoop waarmee je het setje makkelijk ophangt en bij je paard weer paraat hebt.
- Gebruik de ‘bankroversknoop’ of ‘paardenknoop’ als je je paard vastzet. Deze kun je met ‘1 ruk’ lostrekken wanneer dat nodig is.
- Gebruik een halo / halve steek om je bankroversknoop te beveiligen; je paard kan zichzelf dan niet losmaken door aan het touwtje te trekken.