#4 Yoyo Game

Met de Yoyo game leer je vanuit verschillende posities – dus vanuit verschillende zones – je paard voorwaarts en achterwaarts te laten gaan. Het doel is dat die 2 gelijk worden – even makkelijk gaan – en dus in balans zijn. Daarnaast is het belangrijk dat jij je voeten stil houdt, en het paard een zo recht mogelijke lijn maakt.

Een extrovert paard zal van nature vaak makkelijker voorwaarts gaan, een introvert paard zal van nature makkelijker een overgang terug maken. Het is dus zoeken naar hoe je die 2 in balans kunt krijgen. Onthoudt vooral dat het een spelletje is!

De klassieke yoyo game begint met jou bij het hoofd van je paard, voor hem, dus in zone 1. Je kunt, vooral in het begin, de porcupine game gebruiken om je paard achterwaarts uit je ruimte zetten, die porcupine gaat over in een driving game.  Je gebruikt je leadrope om de fases op te bouwen. Je begint met minimaal wiebelen en eindigt – indien nodig – met zó hard slingeren dat je paard ook écht gaat.

Voor de beeldvorming de fases voor een yoyo vanuit zone 1:

  1. Energie / vinger
  2. Beweging vanuit pols
  3. Beweging vanuit elleboog
  4. Beweging vanuit schouder

Als je paard ver genoeg achteruit is gegaan stop je met vragen, aan jouw lijf moet te zien zijn dat je niets meer vraagt, en dat je paard het goed gedaan heeft. Laat hem daar een poosje staan; wacht tot hij zijn lippen likt of briest bijvoorbeeld; hij verwerkt dan de druk en wat er gevraagd is. Als hij klaar is met nadenken/verwerken, vraag je hem weer vriendelijk naar je terug. Het stukje drive & draw van de driving game komt hier weer terug.

START-TIPS

  • Kun je je paard vanuit zone 1 achteruit laten bewegen tot het einde van je 12ft leadrope?
  • Kun je hem daarna weer naar je toe laten komen?
  • Kun je hem dat ook door een hek of andere (ruime, om mee te beginnen!) doorgang laten doen?
  • Kun je naast je paard (dus vanuit zone 2) overgangen op een rechte lijn maken?
Delen: